Nawozy Organiczne Nowej Generacji

W formie sypkiej lub granulowanej na bazie oborników zwierzęcych.

Próchnica glebowa

Większość gleb Polski jest ubogich w próchnicę. W zależności od regionu gleby ubogie w próchnicę (poniżej 2% próchnicy) stanowią 40-72% gruntów rolnych. W ostatnich 10 latach zawartość próchnicy w glebach Polski spadła o ok 40% i jest najniższa spośród krajów Unii Europejskiej. Zawartość próchnicy wpływa na żyzność gleby  i jakość plonów. 

Jakość gleby

Dzięki regularnemu stosowaniu nawozów organicznych Mestall wpłyniesz na jakość gleby, lepsze ukorzenienie się roślin ich odporność na choroby oraz sytuacje stresowe w czasie wegetacji. Rośliny owoce i warzywa po zbiorach będą znacznie łatwiej się przechowywały.

Nie wymaga przekompostowana

Nawóz organiczny jest najstarszą i najbardziej sprawdzoną formą dokarmiania gleby. Ich składniki odżywcze są najłatwiej przyswajalne dla roślin, a ich przetworzona forma nie wymaga ich przekompostowania jest nie tylko bezpieczna dla korzeni roślin ale również zadba o współpracę składników organicznych i mineralnych Wpływa pozytywnie na pH gleby jej absorpcje energii słonecznej oraz gospodarkę wodną.

Łatwe wchłanianie

Nawozy organiczne Mestall dzięki przetworzonej formie i  łatwemu wchłanianiu się w glebę już w ciągu paru tygodniu działają optymalnie a wykorzystanie łatwo dostępnych składników odżywczych przez rośliny już w pierwszym roku  na poziomie 65-80% co umożliwia stosowanie ich jako optymalna baza nawożenia roślin.

Składniki odżywcze

Nawozy organiczne Mestall posiadają wysoką zawartość składników odżywczych NPK 45-100kg, 20% kwasów humuswowych 65% masy organicznej w jednej tonie nawozu co powoduje, iż ich dozowanie zalecane jest od 700- 3000kg /h.

Regularne stosowanie

Aby wpłynąć na jakość gleby, a tym samym na ilość i jakość plonów powinniśmy stosować nawozy organiczne Mestall co roku jako bazę nawożenia wraz z nawozami mineralnymi. Ich regularne stosowanie  będzie stanowić podstawę do dobrego rozwoju życia biologicznego gleby, znacznie większe wykorzystanie dozowanych składników odżywczych w formie organicznej i mineralnej  przez rośliny oraz  zapobieganie ich wyciekaniu i wymywaniu w dolne warstwy gleby.